Doorlopend Krediet

Wilt u een doorlopend krediet afsluiten of bent u op zoek naar informatie over deze leenvorm? Het is de tegenhanger van de persoonlijke lening. U kiest voor een flexibele manier van lenen, waarmee u de komende tijd wat extra geld achter de hand heeft. U doet aflossingen die u vervolgens opnieuw op kan nemen en de rente is over het algemeen variabel. Zonder dat u het weet heeft u wellicht een doorlopend krediet, aangezien de mogelijkheid tot rood staan op uw betaalrekening hier uitstekend mee te vergelijken is.

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Geld lenen door middel van een doorlopend krediet kan het best worden vergeleken met een buffer, waar u tijdelijk gebruik van kunt maken. U spreekt met de bank een bedrag af dat u maximaal mag lenen, bijvoorbeeld op basis van uw inkomen en de overige kosten (andere leningen, vaste lasten en alimentatie) waar u rekening mee dient te houden. Stel dat u maximaal €10.000 mag lenen, dan kunt u tot dat bedrag geld opnemen. U kunt dit geld tijdens de looptijd opnemen en het weer aflossen op het moment dat u even wat meer geld tot uw beschikking heeft. Heeft u opnieuw wat extra geld nodig? Geen probleem, dan kunt u ook de bedragen die u heeft afgelost gewoon weer opnemen.

Rente op een doorlopend krediet

U betaalt bij een doorlopend krediet alleen rente over het bedrag dat u heeft opgenomen. Heeft u maar €1.000 opgenomen van de maximale €10.000 die u bij een bank mag lenen? Dan betaalt u alleen over dat bedrag rente. U betaalt over de overige €9.000 pas rente op het moment dat u ook dat geld opneemt. Wat dat betreft kiest u met het doorlopende krediet voor een flexibele manier van lenen.

Houd er rekening mee dat de rente over het algemeen variabel zal zijn. Dit betekent dat de rente kan dalen, maar dat deze daarnaast ook op kan lopen. U kunt wat meer lenen op het moment dat de rente daalt, maar houd er rekening mee dat de kosten op zullen lopen op het moment dat de rente stijgt. Over het algemeen houden de banken rekening met de ontwikkelingen van de markt. Stijgt de rente? Probeer er dan voor te zorgen dat u een deel van het doorlopend krediet af kunt lossen.

Doel van een doorlopend krediet

Het doel van een doorlopend krediet kan van alles zijn, mits het gaat om een uitgave waarvan u nog niet precies weet hoeveel geld u ervoor nodig heeft. Bij de aankoop van een auto weet u precies wat het gaat kosten, maar het opnieuw inrichten van een woning is wellicht wat lastiger in te schatten. Gaat u verbouwen en verwacht u een aantal kostenposten tegen te komen? Dan is het een goed idee om een doorlopend krediet af te sluiten. U heeft de komende tijd op die manier wat meer geld achter de hand, zonder dat u daar vooraf een precieze berekening van hoeft te maken.

Doorlopend krediet met BKR

Over het algemeen zal een doorlopend krediet bij het BKR worden geregistreerd. Dit is ook het geval wanneer u rood mag staan op de betaalrekening(en) die u heeft, waardoor de kans groot is dat u reeds bij het Bureau Krediet Registratie geregistreerd staat. Dat is geen enkel probleem, zolang u niet te maken heeft met een betalingsachterstand van 3 maanden of meer. Tot die tijd gaat het om een neutrale registratie, op basis waarvan andere geldverstrekkers alleen kunnen zien dat u al een krediet heeft. Men neemt u hiermee als het ware in bescherming, aangezien u niet zomaar een andere lening af kunt sluiten die u in de financiële problemen zou brengen.

Aflossen van doorlopend krediet

Gaat u een doorlopend krediet aflossen, bijvoorbeeld omdat u een meevaller heeft of u de kosten omlaag bij heeft kunnen stellen? Houd er dan rekening mee dat u de afgeloste bedragen op een later moment ook weer op kunt nemen. Het is daarom verstandig om bedragen altijd zo snel mogelijk af te lossen. U betaalt alleen rente over het bedrag dat u heeft opgenomen, waardoor u de lasten flink omlaag bij kunt stellen door een bedrag af te lossen dat u (tijdelijk) niet meer nodig heeft.