Persoonlijke Lening

Wilt u een persoonlijke lening aangaan, of wilt u daar me van weten? Er zijn een aantal onderdelen van belang. Vergelijk de leenvorm bijvoorbeeld met het doorlopend krediet en kijk goed naar de rente die u betaalt. Daarnaast dient u na te denken over het doel dat u voor ogen heeft, met het geld dat u gaat lenen. Over het algemeen laat u een persoonlijke lening bij het BKR registreren en maakt u met de geldverstrekker afspraken over de manier waarop u het geld af gaat lossen. Wat dat betreft zit een persoonlijke lening op een duidelijke manier in elkaar, indien u de verschillende elementen op een degelijke manier benadert en goed doorneemt.

Hoe werkt een persoonlijke lening?

Geld lenen d.m.v een persoonlijke lening werkt op basis van enkele eenvoudige stappen:

  1. Berekening van geld dat u nodig heeft
  2. Aanvraag van de persoonlijke lening
  3. Overzicht van rente en aflossing per maand
  4. Verstrekken lening, aankoop en start afbetaling

Zoals u ziet is het allereerst van belang om te berekenen hoeveel geld u nodig heeft, voor de aankoop die u wilt doen. Gaat u een auto kopen? Ga dan uit van de totale kosten die dit met zich meebrengt, min het bedrag dat u zelf in kunt brengen. Houd rekening met eventuele aanvullende kosten, zoals het rijklaar maken of de keuring bij het RDW. Probeer de totale kosten van uw aankoop te berekenen en vervolgens uit te zoeken welk bedrag u wilt lenen om alles te kunnen financieren. De persoonlijke lening sluit u eenmalig af, om het bedrag in één keer gestort te krijgen. U gaat de lening vervolgens terugbetalen, op basis van een vaste rente, een vaste aflossing per maand en een vaste termijn.

Rente op een persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening is een vaste rente. U komt samen met de geldverstrekker (doorgaans een bank) een rente overeen, die u tijdens de gehele looptijd gaat betalen. Spreekt u een rente van 7% af en stijgt de rente vervolgens naar 8%? Dan heeft u daar geen last van, aangezien u een vast percentage betaalt. Daalt de rente tijdens de looptijd? Dan is het voordeel voor de bank, aangezien ook dan uw rente vast zal blijven staan. Het voordeel van de vaste rente op een persoonlijke lening is dat u vooraf goed in kunt schatten wat de lening u maandelijks zal kosten, zodat u kunt bepalen of u de lening kunt dragen.

Doel van de persoonlijke lening

Het doel van een persoonlijke lening kan van alles zijn, mits het gaat om een eenmalige uitgave waarvan u de kosten goed kunt berekenen. U kunt er bijvoorbeeld een auto van kopen, of een nieuwe keuken laten plaatsen. Daarnaast kunt u een nieuwe televisie kopen of een koelkast aanschaffen, indien u wat minder geld nodig heeft. Het is in ieder geval van belang dat u precies weet wat uw aankoop gaat kosten en welk bedrag u nodig heeft, naast de eigen middelen die u tot uw beschikking heeft.

De persoonlijke lening is hiermee de tegenhanger van het doorlopend krediet. Die lening is beter geschikt wanneer u de komende tijd wat extra geld nodig heeft, maar u nog niet precies weet hoeveel dat zal zijn. Een persoonlijke lening biedt u niet de mogelijkheid om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. U werkt structureel toe naar een totale aflossing van het geleende bedrag.

Persoonlijke lening met BKR

Een persoonlijke lening sluit u in de meeste gevallen af met een BKR toetsing. Men controleert of u al andere leningen heeft lopen en zorgt voor een registratie, zodat u niet zomaar andere leningen af kunt sluiten. Men neemt u daarmee tegen uzelf in bescherming, zodat de financiële lasten u in ieder geval niet boven het hoofd uit zullen stijgen.

Aflossen van persoonlijke lening

Het aflossen van een persoonlijke lening begint al tijdens de eerste maand van de looptijd. Sluit u een persoonlijke lening van €10.000 af, voor een periode van 5 jaar? Dan dient u iedere maand ongeveer €167 af te lossen, te beginnen in de eerste maand. Dat betekent dat er na een jaar nog €8.000 van de lening over is en dat u na 5 jaar alles heeft afgelost. U kunt zelf de rente over uw persoonlijke lening berekenen, met behulp van het rentepercentage.