Politieverhoor, de voordelen van een advocaat

Heb je een uitnodiging verhoor politie ontvangen, dan word je verdacht van een strafbaar feit. Het is belangrijk hier niet te licht over te denken en altijd een advocaat in handen te nemen. Het verhoor heeft namelijk direct invloed op de uitkomst van jouw zaak. Hier lees je waarom dit verder zo belangrijk is.

Bescherming

Een politieverhoor is van tevoren samengesteld middels een verhoorplan. Dit plan is erop gemaakt om jou te doen bekennen. De advocaat kan je beschermen tegen onterechte vragen en onnodige druk van de politie. Stond je er alleen voor, dan had je waarschijnlijk niet kunnen inschatten wanneer ze te ver gaan.

Advies

Daarnaast zal je totdat je met je advocaat gesproken hebt gebruik kunnen maken van je zwijgrecht. Dat betekent dat de advocaat je kan adviseren en voorbereiden op het verhoor voordat deze plaatsvindt. Ook tijdens het verhoor zal je advies krijgen voordat je antwoord hoeft te geven. Zo kun je al geruster het verhoor ingaan en vermindert de stres aanzienlijk.

Kennis en ervaring

Natuurlijk heeft een advocaat de kennis van de wetgeving en ervaring met het bijzitten van politieverhoren, zodat deze precies weet wat wel en niet is toegestaan. De advocaat kan bijvoorbeeld aan het begin van het verhoor vragen inzage te krijgen in alle afgelegde verklaringen. Ook kan hij door middel van goed luisteren en observeren al kunnen afleiden van de manier waarop de politie de vragen stelt over welke bewijzen ze beschikken. Naar aanleiding hiervan kan na het verhoor dan een strategie worden opgesteld.

Een onafhankelijke blik

Misschien het allerbelangrijkste voordeel is dat een advocaat een onafhankelijke blik kan werpen op de zaak. In een periode dat jij misschien je hoofd er niet goed bij kunt houden, zal de advocaat rustig blijven en zorgen dat alles op de juiste manier verloopt Dit betekent bijvoorbeeld dat hij of zij zal controleren of de vastgelegde verklaring ook overeenkomt met wat jij hebt gezegd. Een advocaat zal je politieverhoor tot de best mogelijke uitkomst brengen.

Geplaatst in Juridisch.