Wat te doen met je strafbeschikking

Heb je recentelijk een strafbeschikking ontvangen? Dan wordt je door het Openbaar Ministerie ergens van verdacht. Vaak zijn dit veel voorkomende strafbare feiten en hebben deze boetes, rij-ontzeggingen of taakstraffen tot gevolg. Je kunt nooit een strafbeschikking ontvangen waarin je een gevangenisstraf wordt opgelegd. Aan deze procedure komt namelijk geen rechter te pas en wordt alles geregeld door de Officier van Justitie. Hier lees je waarom het bijna altijd verstandig is om in verzet te gaan tegen je strafbeschikking.

De gevolgen

De gevolgen van een strafbeschikking zijn ernstig en moeten niet worden onderschat. Je kunt er namelijk een aantekening van krijgen op je strafblad. Als je dit eenmaal hebt zal je problemen ondervinden bij het aanvragen van een Verklaring van Goed Gedrag. Daarnaast lijkt het niet terecht dat je een straf krijgt opgelegd zonder dat daar een rechter naar heeft kunnen kijken. Door in verzet te gaan geeft je met goede onderbouwing aan dat je het hier niet mee eens bent.

Advocaat aannemen?

Je kunt tijdens deze procedure juridische steun krijgen van een strafbeschikking advocaat. Deze kan je dossier opvragen, hier met een onafhankelijke en professionele blik naar kijken en professioneel advies geven. Het verzet kun je persoonlijk en schriftelijk indienen, maar je advocaat kan dit ook voor je doen. Je hebt hier echter maar 14 dagen voor, dus wees er snel bij.

Na het verzet

Nadat je verzet hebt ingediend zal de Officier van Justitie bepalen wat er met je strafbeschikking zal gebeuren. Dit kan betekenen dat je een aangepaste versie krijgt of dat hij volledig wordt ingetrokken. Ook kan de Officier van Justitie besluiten dat je zaak wordt voorgelegd aan de rechter en volledig opnieuw wordt bekeken. Wat de uitkomst ook is, het aangaan van verzet zal in de meeste gevallen een positieve uitwerking hebben.

Geplaatst in Juridisch.